Сутність та структурні компоненти готовності майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів - Євтифієв, Андрій Сергійович (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У статті проведено теоретичний аналіз наукових досліджень проблем формування у майбутніх фахівців готовності до організації різних видів діяльності, які стосуються фізичної культури та спорту. На основі аналізу визначено родове поняття готовності як складне, інтегративне особистісне утворення. Під поняттям організації розуміємо процес, який передбачає сукупність цілеспрямованих дій людей із впорядкування окремих елементів в доцільну єдність, встановлення кількісних і якісних просторово-часових зв’язків задля успіху організованої діяльності. Уточнено сутність готовності майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів як складного, інтегративного особистісного утворення, що включає сукупність мотивів, знань, умінь та здатностей майбутнього магістра, які дозволяють забезпечити впорядкування у часі та просторі всіх необхідних дій та елементів з метою успішного проведення оздоровчих та спортивних заходів, враховуючі їх цільове призначення та особливості. У науковців немає єдиної точки зору стосовно структурних компонентів готовності до організації різних видів діяльності. Проте, аналіз їх змісту дозволяє визначити загальні характеристики у різних дослідженнях. Уточнено та охарактеризовано структурні компоненти готовності майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів (мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, оцінний). Мотиваційний компонент готовності характеризується наявністю сформованої мотивації до організації оздоровчих та спортивних заходів та усвідомленням соціальної значущості їх проведення. Когнітивний компонент готовності визначаємо як сукупність знань стосовно видів заходів, етапів та алгоритмів організації оздоровчих та спортивних заходів та знань щодо здорового способу життя. Діяльнісний компонент характеризується системою умінь та здатностей, які забезпечують можливість практичної організації майбутніми магістрами відповідних заходів. Оцінний компонент передбачає здатність до аналізу своєї організаційної діяльності, спрямованої на проведення оздоровчих та спортивних заходів. The article conducts a theoretical analysis of scientifi research on the problems of formation of future specialists' readiness to organize various activities related to physical culture and sports. On the basis of the analysis, the generic concept of readiness is defied as a complex, integrative personal formation. The concept of organization is understood as a process that involves a set of purposeful actions of people to organize individual elements into an expedient unity, to establish quantitative and qualitative spatio-temporal connections for the success of organized activity. The essence of the readiness of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events as a complex, integrative personal formation is clarifid, which includes a set of motives, knowledge, skills and abilities of the future master, which allow to ensure the ordering in time and space of all the necessary actions and elements for the purpose of successful conduct of health and sports events, taking into account their intended purpose and features. Scientists do not have a single point of view regarding the structural components of readiness to organize various types of activities. However, the analysis of their content allows us to identify common characteristics in diffrent studies. The structural components of readiness of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports activities (motivational, cognitive, activity, evaluative) are clarifid and characterized. The motivational component of readiness is characterized by the presence of a formed motivation for the organization of health and sports events and awareness of the social signifiance of their implementation. The cognitive component of readiness is defied as a set of knowledge about the types of activities, stages and algorithms for organizing health and sports activities and knowledge about a healthy lifestyle. The activity component is characterized by a system of skills and abilities that provide the possibility of practical organization of relevant activities by future masters. The evaluation component involves the ability to analyze one's organizational activities aimed at conducting health and sports activities.
Essence and structural components of readiness of future masters of physical culture and sports to organize health and sports events
Keywords: готовність; майбутні магістри; майбутні фахівці фізичної культури та спорту; організація оздоровчих та спортивних заходів; структурні компоненти; readiness; future masters; future specialists in physical culture and sports; organization of health and sports events; structural components