Аналіз показників стану внутрішньої роздрібної i зовнішньої торгівлі України - Гапоненко, Ольга Євгенівна (Університет банківської справи, 2015)
Досліджено практичні аспекти стану функціонування роздрібної торговельної мережі України за 2011–2015 рр. Проаналізовано показники, що характеризують ефективність функціонування внутрішньої роздрібної торгівлі, зокрема: 1) ступінь забезпеченості населення торговельною площею; 2) середня кількість потенційних покупців на 1 000 м2 торговельної площі; 3) середній розмір підприємства торгівлі за масштабами торговельної площі, м2 на одне підприємство; 4) середній розмір товарообігу роздрібної торгівлі, млн грн на одне господарство; 5) рівень спеціалізації торговельної мережі, %. Охарактеризовано показники зовнішньоторговельного балансу України шляхом аналізу експортно-імпортних операцій, у тому числі у відсотках до ВВП.

It is studied practical aspects of functioning of the retail trade network of Ukraine for 2011–2015. It is analyzed the indicators, characterizing effi ciency of functioning of the domestic retail trade, in particular: 1) the degree of security of the population of the trade area; 2) average number of potential buyers on 1 000 m2 of retail space; 3) the average size of trade enterprise scale retail space, m2 per 1 enterprise; 4) the average size of retail trade turnover, mln. per farm; (5) the level of specialization of the trade network, %. It is characterized by the indicators of foreign trade balance of Ukraine by analyzing the export-import operations, including in percentage to GDP.
The analysis of indicators internal retail and external trade of Ukraine
Keywords: площа торговельна; покупці; підприємство; товарообіг; мережа торговельна; баланс зовнішньоторговельний; експорт; імпорт; shopping area; buyers; enterprise; trade turnover; distribution network; trade balance; export; import