Електродинаміка без скалярного потенціалу - Чабан, Василь Йосипович (НТУ "ХПІ", 2005)
Переглядається теорія скалярного потенціалу в електродинаміці вихрових полів. Йому відводиться місце лише при описі електростатичних полів. Таке твердження збігається з чисто математичним підходом і не протирічить фізичній суті процесу, оскільки йдеться про величину, позбавлену, на відміну від векторного потенціалу вихрових полів, фізичного змісту. Запропонована теорія дає можливість не тільки глибше зрозуміти природу електромаґнетних явищ, але й спростити практичні розрахунки.

In this paper, the scalar potential theory in electrodynamics of eddy fields is revised. Such assertion deals with pure mathematical approach and does not contradict physical essence of the process, since scalar potential, unlike vector potential for eddy fields, lacks physical substance. The proposed theory gives a possibility not only to understand the physical essence of electromagnetic phenomena deeper but also to simplify practical computations.
Electrodynamics without scalar potential
Keywords: електродинаміка вихрових полів; вихрове поле; калібровка Лоренца; нелінійна електротехніка; теорія електромагнітного поля; electrodynamics; vector potential; scalar potential; physical essence