Одержання акрилатних мономерів з пропіонової кислоти і формальдегіду в присутності метанолу в газовій фазі - Лапичак, Назарій Ігорович; Івасів, Володимир Васильович; Небесний, Роман Володимирович; Мацьків, Олена Олександрівна; Шатан, Анастасія-Богдана Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Досліджено процес одержання метилметакрилату та метакрилової кислоти альдольною конденсацією пропіонової кислоти з формальдегідом в присутності метанолу у газовій фазі на твердому каталізаторі. Встановлено ефективнісь каталізатора на основі оксидів бору та фосфору промотованого оксидом цирконію та вплив температури і часу контакту на конверсію пропіонової кислоти, селективність утворення та вихід метилметакрилату та метакрилової кислоти. Визначено оптимальні умови (температуру та час контакту) перебігу процесу газофазної конденсації пропіонової кислоти з формальдегідом у присутності метанолу. Результати досліджень можуть бути використанні для розробки нового технологічного процесу.

The article dedicated to the synthesis of acrylate monomers – methyl methacrylate and methacrylic acid by aldol condensation of propionic acid with formaldehyde in the presence of methanol in the gas phase on catalyst promoted by zirconium oxide. It was found that compared to earlier research using only propionic acid and formaldehyde, three important products – methyl methacrylate, methacrylic acid, methyl propionate – can be obtained simultaneously at equimolar ratio of reactants.
Obtaining of acrylate monomers from propionic acid and formaldehyde in the presence of methanol in the gas phase
Keywords: метилметакрилат; метакрилова кислота; альдольна конденсація; каталізатор; метилпропіонат; methyl methacrylate; methacrylic acid; aldol condensation