Інтелектуальна інформаційна технологія швидкої класифікації за умов перетинних класів - Бодянський, Євгеній Володимирович; Чала, Ольга Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Предметом дослідження є процес швидкої класифікації даних за умов перетинних класів. Швидка класифікація виконується в режимі реального часу або близькому до нього. Мета роботи полягає у розробці інтелектуальної інформаційної технології швидкої класифікації в online та nearline режимах за умов перетинних класів. Досягнення мети дає можливість врахувати нестаціонарність вхідних даних та дисбаланс класів за умов потокового надходження даних. Задачі компенсації шумів у вхідних даних та зміну розподілу вхідних даних внаслідок нестаціонарності таких даних, а також задача компенсації дисбалансу класів пов’язані між собою при класифікації в умовах перетинних класів та потребують розробки комплексного рішення. Для досягнення мети вирішуються такі задачі: структуризація підходів до класифікації перетинних класів з урахуванням нестаціонарності вхідних даних та дисбалансу класів; розробка інтелектуальної технології класифікації в online та nearline режимах.

The subject of this research is the process of rapid data classification under conditions of overlapping classes. Rapid classification is performed in realtime or near-real-time mode. The aim of the work is to develop an intelligent information technology for rapid classification in online and nearline modes under conditions of overlapping classes. Achieving this goal allows for the consideration of non-stationarity in input data and class imbalance under conditions of streaming data. The tasks of compensating for noise in input data and changes in input data distribution due to non-stationarity, as well as the task of compensating for class imbalance, are interconnected when classifying under conditions of overlapping classes and require the development of a comprehensive solution. To achieve the goal, the following tasks are addressed: structuring approaches to classification of overlapping classes considering non-stationarity in input data and class imbalance; developing an intelligent technology for classification in online and nearline modes.
Intelligent information technology for rapid classification under conditions of overlapping classes
Keywords: інформаційні технології; швидка класифікація; перетинні класи; нейронні мережі; адаптивне навчання; нечітка логіка; information technologies; rapid classification; overlapping classes; neural networks; adaptive learning; fuzzy logic