Биовыщелачивание карбонатов из бедных украинских фосфоритов молочной кислотой - Донцова, Т. А.; Астрелин, И. М.; Найденко, С. В. (НТУ "ХПИ", 2010)
Проведено теоретичний аналіз щодо придатності лактатної кислоти до біовилуговування карбонатів із фосфоритів. Наведені порівняльні розрахунки розчинності кальцію карбонату та кальцію фосфату в кислому середовищі, які показали, що кальцію карбонат при рН середовища більш ніж 4,5 є розчинним, а кальцію фосфат на обраному диапазоні рН середовища майже нерозчинний. Проведено дослідження впливу температури, часу та норми кислоти на процес декарбонізації фосфоритів. Отримані результати свідчать, що використання лактатної кислоти для розчинення карбонатів у фосфоритах при розкладанні фосфатовмісної сировини є дуже перспективним.

A theoretical analysis of lactic acid to leaching of carbonates from phosphates is conducted. The following comparative calculations on solubility of calcium carbonate and calcium phosphate in acidic environments, which showed that calcium carbonate in the pH environment more than 4.5 is soluble, and calcium phosphate on the selected the pH range is insoluble. A study of the influence of temperature, time and amount of lactic acid in the process dissolution of carbonates in phosphates. The results indicate that the uses of lactic acid for dissolution of carbonates from phosphates are very promising.
Keywords: фосфорсодержащее сырье; органохимическое выщелачивание; декарбонизация; карбоновые кислоты