Формування історичної пам'яті про злочини проти людяності доби Другої світової війни як аспект інформаційного протистояння - Мотенко, Ярослав Володимирович; Шишкіна, Євгенія Костянтинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті розкрито особливості використання радянською пропагандою теми масових страт цивільного населення для формування офіційної моделі колективної пам’яті про злочини проти людяності в добу Другої світової війни. В ході дослідження автори приходять до висновку, що офіційна модель колективної історичної пам’яті про Другу світову війну в СРСР не передбачала відповідальності для правлячого режиму за причетність до злочинів проти людяності або військові злочини. Вона також унеможливлювала критику використання сталінським режимом цивільного населення України як невичерпного мобілізаційного ресурсу, здатного виконувати бойові завдання і приймати на себе вогонь ворога навіть не перебуваючи в лавах збройних сил.

The article reveals the peculiarities of Soviet propaganda’s use of the topic of mass executions of the civilian population to form an official model of collective memory of crimes against humanity during the Second World War. In the course of the study, the authors come to the conclusion that the official model of the collective historical memory of the Second World War in the USSR did not foresee responsibility for the ruling regime for crimes against humanity or war crimes. It also made it impossible to criticize the use of the civilian population of Ukraine by the Stalinist regime as an mobilization resource, capable of carrying out combat tasks and receiving enemy fire even without being in the ranks of the armed forces.
Historical memory formation about crimes against humanity in World War II times as an aspect of informational confrontation
Keywords: Друга світова війна; Корюківська трагедія; злочин проти людяності; військовий злочин; радянський партизанський рух; колабораціонізм; тоталітарний політичний режим; колективна історична пам'ять; меморіалізація; World War II; Koryukiv tragedy; crime against humanity; war crime; soviet partisan movement; collaborationism; totalitarian political regime; collective historical memory; memorialization