Виклики та перспективи розвитку системи соціального забезпечення Ізюмської територіальної громади в умовах режиму воєнного стану - Грибко, Ольга Владиславівна; Козюбенко, Юлія Леонідівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті проаналізовано стан, виклики та перспективи розвитку системи соціального забезпечення Ізюмської територіальної громади в післядеокупаційний період (2022–2025 рр.). Ключові виклики включають демографічну деградацію, житлову кризу (через пошкодження будівель), кадровий дефіцит в соціальній сфері, хронічне недофінансування, зростання рівня бідності та психологічне виснаження населення. Проаналізовано сформовану в громаді багаторівневу партнерську модель соціального реагування, що поєднала муніципальні установи, міжнародні гуманітарні організації та волонтерські ініціативи. Визначено пріоритетні перспективи розвитку – інституційне зміцнення, розвиток кадрового потенціалу, фінансова децентралізація, цифрова трансформація та система психосоціальної реабілітації постраждалого населення.

The article analyzes the state, challenges and prospects of the development of the social security system of the Izyum territorial community in the post-deoccupation period (2022–2025). Key challenges include demographic degradation, housing crisis (due to damage to buildings), staff shortage in the social sphere, chronic underfunding, increasing poverty and psychological exhaustion of the population. The multi-level partnership model of social response formed in the community, which combined municipal institutions, international humanitarian organizations and volunteer initiatives, is analyzed. Priority development prospects have been identified - institutional strengthening, human resource development, financial decentralization, digital transformation and a system of psychosocial rehabilitation of the affected population.
Challenges and prospects of the development of the social security system of the Izyum territorial community in the conditions of the martial state regime
Keywords: соціальна сфера; Ізюмська громада; соціальні послуги; партнерська модель; Територіальний центр соціального обслуговування; внутрішньо переміщені особи; social sphere; Izyum community; social services; partnership model; Territorial Center for Social Services; internally displaced persons