Систематизація видів взаємовідносин стейкхолдерів у створенні спільної цінності - Омельченко, Іван Григорович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
Метою дослідження є визначення та систематизація видів взаємовідносин між стейкхолдерами у процесі створення спільної цінності (ССЦ). Аналіз наукових досліджень підтверджує ключову роль стейкхолдерів у формуванні та реалізації стратегій ССЦ, оскільки їхня взаємодія впливає на ефективність процесів у довгостроковій перспективі. Водночас відсутність чіткої типології взаємовідносин між стейкхолдерами ускладнює розуміння механізмів їхньої взаємодії та впровадження відповідних стратегій, що може негативно впливати на їхню ефективність. Для досягнення поставленої мети було проведено аналіз кейсів із різних галузей, включно з гірничодобувною, енергетичною, фармацевтичною, будівельною та телекомунікаційною сферами. Дослідження охоплює країни Латинської Америки, Європи, Азії та Африки, що дозволяє отримати широкий контекст взаємодії між стейкхолдерами та врахувати регіональні особливості. Аналіз дозволив виокремити шість основних типів взаємовідносин між стейкхолдерами. Стимулювання інновацій та обмін знаннями відбувається через співпрацю компаній із науковими установами, державними органами та неурядовими організаціями для розробки технологічних рішень. Забезпечення сталого розвитку та соціального впливу передбачає ініціативи, що сприяють підвищенню якості життя громад і зменшенню екологічного навантаження. Розвиток місцевих екосистем полягає у створенні галузевих кластерів для підвищення ефективності виробничих ланцюгів та сприяння економічному зростанню. Запобігання конфліктам і зниження ризиків пов’язані з налагодженням комунікації між бізнесом, державою та громадськістю. Узгодження бізнес-цілей із суспільними потребами сприяє адаптації стратегій компаній до викликів суспільства, що підвищує їхню репутацію та конкурентоспроможність. Зміцнення співпраці та довіри забезпечується відкритим діалогом і прозорістю. Результати дослідження свідчать, що активна взаємодія між стейкхолдерами сприяє успішній реалізації стратегій створення спільної цінності, зменшенню соціальних та економічних ризиків, підвищенню конкурентоспроможності компаній і розвитку регіонів. Запропонована систематизація типів взаємовідносин може служити аналітичним інструментом для розробки корпоративних стратегій управління стейкхолдерами та сприяти ефективнішій інтеграції концепції ССЦ у бізнес-моделі компаній. The aim of the research is to identiy and systematie the types of relatinships between stakeholders in the process of creatig shared value (CSV). The analysis of scientii research confims the key role of stakeholders in the formatin and implementatin of CSV strategies, as their interactin affcts the effiency of processes in the long term. Along with this, the lack of a clear typology of stakeholder relatinships complicates the understanding of the mechanisms of their interactin and the implementatin of appropriate strategies, which can negatiely impact their effiency. To achieve the set aim, an analysis of cases from various industries, including mining, energy, pharmaceutials, constructin, and telecommunicatins, was conducted. The study covers countries in Lati America, Europe, Asia, and Africa, which allows for a broad context of stakeholder interactin and consideratin of regional features. The analysis identifid six main types of stakeholder relatinships. The stiulatin of innovatin and knowledge exchange occurs through the collaboratin of companies with scientii instiutins, government bodies, and non-governmental organizatins to develop technological solutins. Ensuring sustainable development and social impact involves initities that contribute to improving the quality of life in communitis and reducing environmental burdens. The development of local ecosystems consists of creatig industry clusters to enhance the effiency of productin chains and promote economic growth. Preventig conflcts and reducing risks are related to establishing communicatin between business, government, and the public. Aligning business goals with societal needs helps adapt company strategies to societal challenges, enhancing their reputatin and competiieness. Strengthening cooperatin and trust is ensured through open dialogue and transparency. Research results indicate that actie interactin between stakeholders contributes to the successful implementatin of shared value creatin strategies, reducing social and economic risks, enhancing company competiieness, and regional development. The proposed systematiatin of relatinship types can serve as an analytial tool for developing corporate stakeholder management strategies and facilitate the more effctie integratin of the CSV concept into company business models.
Systematizing the types of stakeholder relationships in creating shared value
Keywords: взаємовідносини між стейкхолдерами; створення спільної цінності; види взаємовідносин між стейкхолдерами; сталий розвиток; корпоративна соціальна відповідальність; relatinships between stakeholders; creatig shared value; types of relatinships between stakeholders; sustainable development; corporate social responsibility