Formation of oxide fuels on VT6 alloy in the conditions of anodial polarization in solutions H₂SO₄ - Pilipenko, Alexei; Pancheva, H.; Deineka, V.; Vorozhbiyan, R.; Chyrkina, M. (Технологический центр, 2018)
Наведенi результати дослідження процесу електрохімічного оксидування титанового сплаву ВТ6 у розчинах H₂SO₄. Показано, що характер залежностей формовки зразків сплаву залежить вiд величини густини струму. При j<0,5 А.дмˉ² суцiльна оксидна плiвка на поверхнi сплаву не утворюється i задане значення напруги не досягається. При j>0,5 А.дмˉ² на поверхнi сплаву утворюється суцiльна оксидна плівка та спостерігається лiнiйна характер залежностей. Плiвки, одержанi в цих умовах, вiдносяться до інтерференційно-забарвлених. Гранична товщина плівки визначається заданою величиною U i не залежить вiд iнших параметрiв електролiзу. Для ряду однакових значень U залежнiсть τ–j має лiнiйну форму. Колір оксидної плiвки визначається значенням напруги i не залежить від густини струму та концентрацiї електролiту. Встановлена вiдповiднiсть кольору плiвки i величини U в діапазоні значень 10-100 В. Ефект пояснюється тим, що утворення плівки при анодній поляризації відбувається в умовах наявності градієнта потенціалу, величина якого для титану постiйна. Збільшення заданої величини U призводить до пропорційного збільшення максимальної товщини оксиду, яка визначає колір її забарвлення. Результати дослідження з визначення впливу параметрів електролізу на характеристики оксидних плівок дозволили обґрунтувати режим отримання плівок TiO₂ на поверхнi сплаву ВТ6. Отримані данi є передумовою для розробки технології електрохімічного оксидування титанових імплантатів для надання їх поверхнi функцiональних властивостей.
Keywords: плівка оксидна; діоксид титану; імплантант; оксидування електрохімічне; залежність формувальна