Подальше удосконалення математичної моделі термо та газодинамічних процесів в турбіні без робочих лопаток частини ступенів - Усатий, Олександр Павлович; Кльоб, Антон Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Поточний стан енергосистеми України характеризується суттєвим напруженням і нестачею генеруючих потужностей. Відновлення та впровадження нових генеруючих потужностей потребує великих об’ємів відповідних ресурсів та часу. Найбільш малозатратним та відносно швидким варіантом покращення стану енергосистеми може бути тимчасове використання пошкодженого енергетично-го обладнання після відповідних профілактичних та ремонтних заходів. Враховуючи аварійний стан парових турбін багатьох елек-тростанцій, потрібно мати інструмент для оцінки їх ефективності і потужності, а також можливості та доцільності подальшого їхвикористання після пошкодження. В роботі розглядається удосконалена математична модель термо та газодинамічних процесів в турбіні без робочих лопаток частини ступенів. Наведені результати тестових розрахунків проточних частин циліндрів різних паро-вих турбін за відсутності робочих лопаток, як окремих ступенів, так і групи ступенів. Виявлені характерні закономірності впливу на ефективність проточної частини місця розташування ступеня без робочих лопаток в циліндрі турбіни. The current state of the Ukrainian power system is characterized by significant stress and a shortage of generating capacities. Restoration and implementation of new generating capacities require a huge amount of appropriate resources and a lot of time. The optimal low-cost and relatively fast option for improving the state of the power system may be the temporary use of damaged power equipment after taking appro-priate preventive and repair measures. The emergency state of steam turbines of many power plants requires a special tool forassessing their efficiency and power, as wellas the possibility and feasibility of their further use after damage. This paper gives consideration to an im-proved mathematical model of thermo and gas-dynamic processes in a turbine without working blades of some stages. The test calculation data obtained for the flow parts of the cylinders of various steam turbines in the absence of working blades were presented both for individu-al stages and the groups of stages. Characteristic patterns of the effect of the location of the stage without working bladesin the turbine cyl-inder on the efficiency of the flow part have been established.
Further improvement of the mathematical model of thermo and gas-dynamic processes ina turbine without working blades of some stages
Keywords: математична модель; парова турбіна; пошкоджені робочі лопатки; проточна частина; ККД; газодинамічні процеси; mathematical model; steam turbine; damaged working blades; flow part; and the efficiency factor