Розробка стратегії адаптивного ціноутворення на ранніх стадіях розвитку стартапів - Сергієнко, Олена Андріанівна; Самусь, Павло Олегович; Соснов, Ігор Ігорович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті досліджено питання адаптивного ціноутворення на ранніх стадіях розвитку стартапів, зокрема на прикладі стартапу Health Helper. Враховуючи нестабільність зовнішнього середовища, глобалізацію ринку та вплив кризових явищ, стартапи змушені оперативно реагувати на зміни та адаптувати свої цінові стратегії. Визначено, що ефективне управління ціноутворенням є ключовим фактором забезпечення конкурентоспроможності, позиціонування на ринку та максимізації прибутку. Мета статті – розробка та впровадження стратегії адаптивного ціноутворення на ранніх стадіях розвитку стартапів та управління ціновою політикою в умовах невизначеності як ключового інструменту забезпечення конкурентних переваг і стабільного розвитку. Досліджено роль економіко-математичних методів у процесі формування цінової політики, що дає змогу зменшити рівень суб’єктивізму в прийнятті рішень і підвищити швидкість адаптації до змін у ринкових умовах. Запропоновано адаптивну гнучку систему управління ціноутворенням стартапу, яка охоплює прогнозування внутрішніх і зовнішніх факторів, вибір оптимальної цінової політики, встановлення базової ціни та механізми контролю за реалізацією стратегії. Розроблена система передбачає аналіз рівня капіталізації та прибутковості, що дозволяє визначити цілі стартапу та обрати найефективнішу стратегію ціноутворення. Використання методів прогнозування на певний момент часу сприяє вибору оптимальної цінової стратегії, а аналіз факторів ціноутворення дають змогу сформувати базову ціну. Контроль за відповідністю встановлених цін стратегічним цілям забезпечує коригування ціни з урахуванням комплексу управлінських рішень. Визначено, що цінова політика стартапу є динамічним процесом, на який впливають внутрішні та зовнішні фактори. У разі значних відхилень від прогнозних значень система передбачає механізм оперативного коригування. Постійний моніторинг змін ринкового середовища дозволяє вчасно реагувати на виклики, розробляючи тактичні заходи для реалізації стратегічних цілей. У разі критичних відхилень система передбачає можливість зміни цінової стратегії або застосування механізмів регулювання цінової політики відповідно до наявних ринкових умов. Запропонована адаптивна система управління ціноутворенням дозволяє виявити і мінімізувати ризики, пов’язані з невизначеністю середовища, та підвищити ефективність розвитку стартапів, забезпечуючи комплексний підхід, оперативність коригування та адаптації до змін, що сприяє посиленню ринкових позицій стартапу та зростанню його прибутковості. The artile examines the issue of adaptie pricing at the early stages of startup development, partiularly using the example of the Health Helper startup. Considering the instability of the external environment, market globalizatin, and the impact of crisis phenomena, startups are forced to respond promptly to changes and adapt their pricing strategies. It is determined that effctie pricing management is a key factor in ensuring competiieness, market positining, and profi maximizatin. The aim of the artile is to develop and implement an adaptie pricing strategy at the early stages of startup development and man age pricing policy under conditins of uncertainty as a key tool for ensuring competiie advantages and stable growth. The role of economic-mathematial methods in the process of forming pricing policy has been studied, which allows for reducing the level of subjectiity in decision-making and increasing the speed of adaptatin to changes in market conditins. An adaptie flxible pricing management system for startups has been proposed, which encompasses forecastig internal and external factors, selectig optial pricing policies, setti base prices, and mechanisms for controlling strategy implementatin. The developed system includes the analysis of capitalizatin and profiability levels, allowing for the determinatin of startup goals and the selectin of the most effient pricing strategy. The use of forecastig methods at a specifi point in tie facilitates the choice of an optial pricing strategy, while the analysis of pricing factors enables the formatin of a base price. Monitoring the compliance of established prices with strategic goals ensures price adjustments based on a set of managerial decisions. It is determined that the pricing policy of a startup is a dynamic process inflenced by internal and external factors. In the event of signifiant deviatins from forecasted values, the system provides a mechanism for operatinal adjustment. Constant monitoring of changes in the market environment allows for tiely responses to challenges by developing tactial measures to achieve strategic goals. In the case of critial deviatins, the system provides the possibility of changing the pricing strategy or applying mechanisms to regulate pricing policy according to the existig market conditins. The proposed adaptie pricing management system allows for the identiiatin and minimizatin of risks associated with environmental uncertainty and enhances the effiency of startup development by ensuring a comprehensive approach, prompt adjustments, and adaptatin to changes, which contributes to strengthening the startup’s market positin and increasing its profiability.
Elaborating an adaptive pricing strategy in the early stages of startup development
Keywords: ціна; адаптивне ціноутворення; цінова політика; стартап; стратегія; тактика; управління; розвиток; price; adaptie pricing; pricing policy; startup; strategy; tactis; management; development