Сучасні технології нейтралізації хімічно-небезпечних речовин - Галак, Олександр Валентинович; Сахненко, Микола Дмитрович; Каракуркчі, Ганна Володимирівна; Брянкін, Олександр Серафимович; Бєлоусов, Іван Олексійович (Харківський університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, 2018)
Проведено аналіз існуючих фільтрувальних систем держав НАТО та Російської Федерації, які захищають особовий склад та населення від різних видів хімічно-небезпечних речовин. Встановлено, що не існує таких фільтрів, які захищають від цих речовин. Тому запропоновано дообладнати конструкцію систем колективного захисту на бронетехніці та стаціонарних об'єктів за рахунок додаткового встановлення у фільтр-поглинач решітки (сітки) з нанесеним шаром каталітичного матеріалу, що буде нейтралізувати різні види хімічно-небезпечних речовин за рахунок фотокаталітичного очищення повітря оксидами титану.

The analysis of existing filtering systems of the NATO and Russian Federation states, which protect the personnel and the population from various types of chemicallyhazardous substances, is carried out. It is established that there are no such filters that protect against these substances. Therefore, it is proposed to retrofit the design of collective defense systems for armored vehicles and stationary objects by additional installation of a lattice (grid) with a deposited layer of catalytic material in the filter-absorber that will neutralize various types of chemically hazardous substances dueto photocatalytic air purification by titanium oxides.
Modern technologies that neutralize chemically hazardous substances
Keywords: фільтрувальна система; засоби індивідуального захисту; оксид титану; особовий склад; органи дихання; filtering system; personal protective equipment; titanium oxide; personnel; respiratory organs