Характеристика проєктів екологістичних систем - Ковтун, Тетяна Антонівна; Ковтун, Дмитро Костянтинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Негативний вплив господарської діяльності людини на довкілля призвів до дисбалансу у економічних та екологічних аспектах життєдіяльності та виникненню загрози порушення стану екосистем, що унеможливіть повноцінне існування людства на планеті. Вирішення проблеми, що виникла, знаходиться у площині екологізації всіх сфер господарства, у тому числі і логістики, як такої, що має значний вплив на стан навколишнього середовища. Зміна світоглядної парадигми призвела до виникнення поняття еколого-орієнованої логістичної системи, під якою пропонується розуміти логістичну систему як сукупність елементів-ланок, взаємозв’язаних в процесі управління рухом прямих та зворотних логістичних потоків, що враховує екодеструктивний вплив на довкілля. В статті пропонується розглядати управління екологістичними системами через призму проєктного підходу. Метою статті є надання характеристики проєктів екологістичних систем. Для досягнення поставленої мети були вирішені наступні завдання: досліджено специфічні особливості проєктів екологістичних систем; визначено місце проєктів екологістичних систем в класифікації проєктів; розроблено класифікацію проєктів екологістичних систем.

The negative impact of human economic activity on the environment has led to an imbalance in the economic and environmental aspects of life and the emergence of a threat of disruption to the ecosystems state, which will make it impossible for humanity to fully exist on the planet. The solution to the problem is in the plane of ecologization all spheres of management, including logistics, which has a significant impact on the state of the environment. The change in the worldview paradigm led to the emergence of the ecologically oriented logistic system concept, by which it is proposed to understand the logistic system as a set of link elements interconnected in the process of management the direct and reverse logistic flows movement, taking into account the eco-destructive impact on the environment. The article proposes to consider the management of ecologistic systems through the prism of the project approach. The purpose of the article is to characterize projects of ecologistic systems. To achieve this goal, the following tasks were solved: specific features of ecologistic systems projects were investigated; the place of ecologistic systems projects in the classification of projects was determined; a classification of ecologistic systems projects has been developed. The characteristics of the ecologistic system project as a complex cybernetic system are given, the components of the project potential are determined.
Characteristics of ecologistic systems projects
Keywords: класифікація проєктів екологістичних систем; проєктний потенціал; екологістичний продукт; ecologistic product; classification of ecologistic systems projects; project of ecologistic system; project potential