Вплив вологості насіння високоолеїнового соняшнику гібрида Український F1 на обрушування цього насіння в замороженому стані - Перевалов, Леонід Іванович; Півень, Олена Миколаївна; Тесленко, С. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Предметом дослідження є процес обрушування насіння соняшнику з метою одержання безлушпинного ядра. Вивчено вплив фракційного складу, вмісту вологи за мінусової температури на технологічні характеристики процесу обрушування високоолеїнового насіння соняшнику гібриду Український F1. Визначено раціональні умови підготовки та параметри якісного обрушування насіння різних фракцій за умови постійної швидкості обертання ротору насіннєрушки. Вперше досліджено сумісний вплив мінусової температури та низької вологості як комплексного фактору управління процесом обрушування. Зниження температури насіння під час обрушування від плюс 20 °С до мінус 30 °С (за умови інших однакових умов), дозволяє за один прохід через насіннєрушку збільшити ступінь обрушування на 10,8…14,7 %; підвищити ступінь вилучення ядрової фракції на 19…25 %, а коефіцієнт збереження цілого ядра –на 16…20 %, вихід олійного пилу зменшити в 2,5…5,0 разів.

The subject of research is the process of dehulling of sunflower seeds to produce dehulled kernels. The authors studied the fractional composition, moisture content and subzero temperatures effects on dehulling of sunflower seeds of Ukrainian FI hybrid. The sustainable preparation conditions and quality parameters of dehulling seeds from the various fractions at constant huller rotor speed were determined. First demonstrated the role of subzero temperatures as a factor in the integrated process control of dehulling. Temperature reduction of initial seeds dehulling from +20°С to -30 °С, withkeeping all other parameters unchainged, increased the degree of dehulling by 10,8–14,7 %, increase the kernel fraction by 19–25 %; increase the solid kernel rate by 16–20 %,and reduce the yield of oilseed dust by 2,5–5,0 times.
Effect of moisture content on dehulling of frozen high-oleic sunflower seeds of hybrid «Ukrainskyi-F1»
Keywords: фракційний склад; параметри якісного обрушування; fractional composition; qualitative dehulling parameters