Дослідження утворення алкілімідазолінів з ріпакової олії - Мельник, Анатолій Павлович; Крамарев, С. О.; Руднєв, В. А. (НТУ "ХПІ", 2010)
Проведено дослідження по отриманню алкілімідазолінів амідуванням ріпакової олії 2-гідроксіетилетилендіаміном. Для отриманих реакційних мас досліджено ІЧ-спектри. Показано, що до складу реакційних мас входять первинні та вторинні аміди імідазоліни, а також аміноефіри. Встановлено тенденції зміни площ смуг амідів та імідазолінів з часом реакції.

Investigations on obtaining of alkylimidazolines by amsdation of rapeseed oil by 2-hydrohyethylethylendiamine have been carried out. IR-spectrum of reaction masses have been investigated. Showed that reaction masses contains primary and secondary amides, imidazolines and aminoesters. Changes of peaks square for amides and imidazolines have been retraced.
Keywords: ІЧ-спектри; алкілімідазоліни; реакційні маси; імідазоліни; аміноефіри; реакція