Designing information support for evaluating the quality of embedded software - Zybin, Vladyslav Ivanovich; Liutenko, Iryna Victorivna (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
This article presents a system for evaluating the quality of embedded software using a decision system based on fuzzy logic. These approaches will improve the assessment of software quality, due to its features. This article defines the main criteria for software quality used in assessing the quality of the software. The main literature was examined, in which fuzzy logic was described, decision-making systems using fuzzy logic, as well as software quality assessment systems, including software for embedded systems. The main characteristics and properties of embedded syst ems were considered. Based on the considered characteristics and properties of embedded systems, the ranking of criteria was made, which will be further used in the software quality assessment methodology. The main criteria that are used to evaluate the quality of software were considered, and the criteria presented were distributed according to the degree of influence on the assessment of the quality of software of embedded systems. Fuzzy logic was considered, and more precisely: the basic properties of fuzzy logic and fuzzy numbers, the basic mathematical operators applied to fuzzy numbers. The system for constructing rules for the rule base, as well as the defuzzification process, built on the basis of the centroid method, is analyzed. An example of software evaluation for embedded systems was considered. In this example, linguistic variables were determined, as well as their numerical ranges, which were used for the initial assessment of the quality criteria of this software. Each range of ratings was distributed according to the influence of a criterion on software quality. The output linguistic variable and its numerical value were also determined. In the end, based on the set values, an estimate of the set software was derived. The theoretical result obtained in this article is the basis for constructing a system for evaluating software quality for embedded systems.

У даній статті представлена система для оцінки якості програмного забезпечення вбудованих систем з використанням системи прийняття рішень на основі нечіткої логіки. Дані підхід дозволить поліпшити оцінку якості програмного забезпечення, за рахунок урахування його особливостей. У даній статті визначено основні критерії якості програмного забезпечення, використовувані при оцінці якості даного програмного забезпечення. Була оглянута основна література, в якій була описана нечітка логіка, системи прийняття рішень, що використовують нечітку логіку, а також системи оцінки якості програмного забезпечення, в тому числі і програмного забезпечення для вбудованих систем. Були розглянуті основні характеристики та властивості вбудованих систем. На підставі розглянутих характеристик і властивостей вбудованих систем виробилося ранжування критеріїв, які в подальшому будуть використовуватися в методиці оцінки якості програмного забезпечення. Були розглянуті основні критерії, які використовуються для оцінки якості програмного забезпечення, а також представлені критерії, які були розподілені за ступенем впливу на оцінку якості програмного забезпечення вбудованих систем. Була розглянута нечітка логіка, а точніше: основні властивості нечіткої логіки і нечітких чисел, основні математичні оператори, що застосовуються до нечітким числах. Розібрана система побудови правил для бази правил, а також процес дефазифікації, побудований на підставі центоїдного методу. Було розглянуто приклад оцінки програмного забезпечення для вбудованих систем. В даному прикладі були визначені лінгвістичні змінні, а також їх числові діапазони, які використовувалися для первісної оцінки критеріїв якості даного програмного забезпечення. Кожен діапазон оцінок був розподілений згідно впливу критерію на якість програмного забезпечення. Також була визначена вихідна лінгвістична змінна і її числове значення. В кінці, на основі заданих значень була виведена оцінка заданого програмного забезпечення. Отриманий теоретичний результат в даній статті є основою для побудови системи для оцінки якості програмного забезпечення для вбудованих системи.
Проектування інформаційного забезпечення для оцінки якості ПЗ вбудованих систем
Keywords: software quality; software assessments; software testing; якість програмного забезпечення; оцінка програмного забезпечення; тестування програмного забезпечення