Методичні вказівки до практичної роботи з навчальної дисципліни "Стратегії та інструменти Європейської регіональної політики" - Проскурня, Олена Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Методичні вказівки до практичної роботи та виконання науково-дослідного індивідуального завдання (реферативне завдання) розроблені відповідно до програми і робочої програми дисципліни і призначені для студентів галузі знань 29 Міжнародні відносисни спеціальності 292 Міжнародні економічні відносисни освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр». Вивчення дисципліни «Стратегії та інструменти Європейської регіональної політики» передбачає засвоєння навчального матеріалу при аудиторних занять. Дисципліна «Стратегії та інструменти Європейської регіональної політики» дає можливість окреслити стратегічні аспекти імплементації регіональної політики в країнах Європейського Союзу та перспективи інтеграції України до європейської системи територіальних структур. Розглядаються такі питання як: регіональні порівняльні переваги, стратегічний менеджмент територій; децентралізація влади, місцевий підхід, розміщення традиційних агломерацій (міст і промислових районів) і більш інноваційних відносино-орієнтованих альянсів (кластерів, креативних регіонів), розвиток розумних міст і креативного класу, стимулювання розвитку периферійних регіонів, транскордонне співробітництво та інше. Метою є формування комплексу теоретичних знань з організаційних, правових та процедурних засад регіональної політики, а також ознайомлення з проблемами та практичними методами роботи щодо застосування стратегій та інструментів регіональної політики різними країнами.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; економічна діяльність; регіональна політика; поняття глобалізації; політична діяльність; торгова діяльність; конкурентоспроможність