Спосіб випробування зразків в температурному інтервалі кристалізації на повзучість та довготривалу міцність - Хорошилов, Олег Миколайович; Шатагин, Олег Олександрович; Пономаренко, Ольга Іванівна; Довгопола, Ольга Юріївна (ДП "Український інститут промислової власності", 2006)
Спосіб випробування зразків в температурному інтервалі кристалізації на повзучість та довготривалу міцність, який включає розігрів всієї довжини бази зразка до заданої температури двома джерелами тепла з одночасною компенсацією його температурного розширення, навантаження зразка за допомогою тяги прямого навантаження та надання тязі прямого навантаження швидкості вільної деформації зразка, який відрізняється тим, що при досягненні температури на зразку 80 % від заданого значення інтенсивність розігріву зразка зменшують втричі; при досягненні температури на зразку 95 % від заданого значення інтенсивність розігріву ще зменшують втричі. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що проводять фіксацію моменту рівномірного розігріву всієї довжини бази зразка до температури випробувань та здійснюють в цей момент: вимикання розігріву та подачу команди на випробування зразка з застосування постійного вантажу, після зниження температури за базі зразка на 5 % від температури випробування знову вмикають її розігрів.
Keywords: деклараційний патент; корисна модель; техніка випробування матеріалів; деформація; точність; інтенсивність розігріву