Личность преподавателя высшей школы в системе определяющих факторов формирования гуманитарно-технической элиты - Гайворонская, Виктория Владимировна (НТУ "ХПИ", 2003)
Розглянуто значення особистості викладача вищої технічної школи у системі чинників, які визначають ефективність формування гуманітарно-технічної еліти. Розкрито сутність складових підготовки викладача нової формації у світлі реалізації нової філософії освіти, одне з основних положень якої виступає надметою освіти і полягає не тільки у підготовці фахівця, але й у формуванні людини як особистості. Визначено сучасні вимоги до моделі особистості викладача вищої школи XXI сторіччя.

It is considered the importance of the high technical school teacher's personality in the system of factors defining the formation of humanitarian-technical high-class professionals. It is also considered the Key-problems of the new formation teacher's preparation to realize new education philosophy implying not only professional preparation but strong personality formation as a primary goal. The modern criteria of the teacher's personality model for the higher educational institution of the XXI-century are defined.
Keywords: подготовка специалистов; педагогическое мастерство; преподаватели высших технических учебных заведений; личность преподавателя