Фонтанна та газова безпека в нафтогазовій галузі - Редька, Євгеній Павлович; Рєзва, Ксенія Сергіївна; Римчук, Данило Васильович; Тульська, Альона Геннадіївна; Хрущов, Данило Юрійович; Цибулько, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто основні питання забезпечення фонтанної та газової безпеки при бурінні, капітальному ремонті і експлуатації нафтових і газових свердловин, які забезпечуються за допомогою різних практичних методів із використанням спеціального обладнання та приладів – газосигналізаторів. Викладено основні підходи до реалізації попередження відкритого фонтанування та аварійних витоків нафти і газу. Призначено для студентів спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» денної та заочної форм навчання при курсовому проектуванні, проведенні практичних та лабораторних занять.
Keywords: навчальний посібник; буровий розчин; цементування обсадних колон; монтаж; насосно-компресорні труби; капітальний ремонт; обстеження свердловини; контроль загазованості переносними газосигналізаторами