Спосіб визначення ефективної складової тангенціальної сили різання - Пижов, Іван Миколайович; Федорович, Володимир Олексійович; Волошкіна, Ірина Віталіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2018)
Спосіб визначення ефективної складової тангенціальної сили різання включає шліфуваня полікристалічних надтвердих матеріалів алмазними кругами на органічних зв'язках в режимі самозаточування останніх, згідно з яким безпосереднім виміром, наприклад динамометром, спочатку визначають максимальну величину значення тангенціальної сили різання, для чого за допомогою вибраного фактора примусового впливу на стан різальної поверхні круга періодично в часі змінюють величину тангенціальної сили різання, фіксують її максимальне значення, потім процес примусового впливу на стан різальної поверхні круга переривають, а шліфування надтвердого матеріалу продовжують до трансформації процесу різання в процес тертя зносостійкої пари "надтвердий матеріал - алмазні зерна круга", причому фіксують стале мінімальне значення тангенціальної сили різання, після чого розраховують ефективну складову тангенціальної сили різання як різницю встановлених максимального та мінімального значень.
Keywords: патент; корисна модель; машинобудування; шліфування; полікристалічні надтверді матеріали; хімічні речовини