Феномен свободи в онтогенетчному й філогенетичному контекстах - Дзьобань, О. П.; Мелякова, Ю. В. (НТУ "ХПІ", 2008)
У статті аналізується феномен свободи з точки зору її філогенетичного й онтогенетичного розвитку. Показано, що на рівні людини свобода проявляється у вигляді системної якості, яка містить у собі особливості фізичної, біологічної й психічної взаємодії людини зі світом та іншими людьми. Доводиться, що ці особливості акумулюють сукупну свободу індивіда через об’єктивування, вписаність механізмів індивідуального реагування в просторово-часову структуру світу.

In the article the phenomenon of freedom is analysed from point of its phylogenesis and ontogenetic development. It is rotined that at the level of man freedom shows up as system quality, which contains the features of physical, biological and psychological cooperation with the world and other people. Proved, that these features accumulate the combined freedom of individual by means of objectiving the mechanisms of the individual reacting in the space-temporal structure of the world.
Keywords: людина; механізм; світ; свобода індивіда; freedom; human; world