Methods of detection of temperature factors affecting traffic safety of railway transportation and risk analysis - Bekirova, Lala; Bayramov, Aladdin (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
The article is dedicated to the investigation of internal and external factors affecting traffic safety of railway transport, including researching and solving ever-present issue of investigating, reducing and eliminating human factors, emergency situations and other impacts through complex methods and means. The technical state of wagons, one of the important components for traffic safety in railway transport, methods and means of detecting faults during their diagnostics, and making right decisions according to the situation are investigated. Diagnostics of the state of wagons is carried out through the method of remote measurement at measuring points installed at certain distances with a certain rule. At measuring points, the temperatures of tire boxes are investigated according to the normal limits, and risk status is assessed according to the comparison results. Accuracy and stability of diagnostics are very important for safe operation. In order to make right decisions, assessment of measurement errors of temperature factors, performing self-monitoring and correction, execution of the algorithm based on repeated measurements and points, carrying out comparison with norm limits, and making decisions provided that they are confirmed are presented. Based on Fuzzy Logic in Matlab environment, assessment of processing risks and suitable combinations are presented.

У статті розглядаються внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на безпеку руху залізничного транспорту, в тому числі людський фактор, аварійні ситуації та ін. Матеріал статті присвячений дослідженню та вирішенню проблеми оцінки впливу температурних факторів, а також зниженню та усуненню даного впливу за допомогою складних методів і засобів. Однією з важливих складових безпеки руху на залізничному транспорті є технічний стан вагонів. Тому на сьогодні є актуальними методи та засоби виявлення несправностей при їх діагностиці та прийняття правильних рішень щодо ситуації, що виникла. Діагностика стану вагонів здійснюється методом дистанційних вимірів у точках виміру, встановлених на певних відстанях у визначеному порядку. У точках виміру досліджують температури боксів покришок, перевіряють, чи знаходиться вона у межах норми. За результатами порівняння оцінюють стан ризику. Точність та стабільність діагностики дуже важливі для безпечної експлуатації. Для прийняття правильних рішень представлено вимірювання похибок вимірювання температурних факторів у точках вимірювання, самоконтроль та корекція, виконання алгоритму на основі повторних вимірювань та точок, порівняння з межами норми. Рішення приймається лише у разі підтвердження відхилень від норми. На основі нечіткої логіки в середовищі Matlab розроблений апарат оцінки ризиків обробки та надані відповідні рекомендації.
Методи виявлення температурних факторів, що впливають на безпеку руху залізничного транспорту і аналіз ризику
Keywords: hot box detectors; railway vehicle gearboxes; fault diagnosis; railcar condition monitoring; calibration; traffıc safety; computer simulation; bolometr; детектори гарячих боксів; коробки залізничного рухомого складу; діагностика несправностей; контроль стану вагона; калібрування; болометр; безпека руху; комп'ютерне моделювання