Оподаткування діяльності сільськогосподарських товаровиробників: сучасний стан та перспективи - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна; Мальцева, Анастасія Олексіївна; Ніколаєнко, Олена Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Оподаткування сільськогосподарських товаровиробників на сучасному етапі розвитку економічних відносин характеризується різними підходами до різних категорій таких платників, хоча загалом вони формують єдиний механізм оподаткування сільськогосподарських товаровиробників. Виявлення та розкриття проблемних аспектів функціонування цього механізму є головною метою дослідження. У статті розглянуто діючий механізм оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, а також проаналізовано зміни, внесені до Податкового кодексу України в цьому напрямку. Проведено ретроспективний аналіз умов оподаткування сільськогосподарських товаровиробників і запропоновано перспективи на майбутнє у зв’язку з євроінтеграційними процесами, які відбуваються в країні. в останні роки аграрний сектор України зазнає все більшого податкового навантаження через поступове скасування пільг в оподаткуванні. Основною проблемою, з якою зіштовхнулись сільськогосподарські товаровиробники за аналізований період, стало зростання сум податкових зобов’язань з ПДВ, що вплинуло на розмір їх обігових коштів. На перспективу, застосовуючи досвід країн ЄС, доцільно впровадити зниження ставки оподаткування з ПДВ для аграріїв.

Taxation of agricultural producers at the present stage of development of economic relations is characterized by different approaches to different categories of payers, although in General they form a single mechanism of taxation of agricultural producers. Identification and disclosure of problematic aspects of the functioning of this mechanism is the main purpose of the study. The article considers the current mechanism of taxation of agricultural producers, as well as analyzes the changes made to the Tax code of Ukraine in this direction. A retrospective analysis of the conditions of taxation of agricultural commodities and offered prospects for the future in connection with the European integration processes taking place in the country. In recent years, the agricultural sector of Ukraine is experiencing an increasing tax burden due to the gradual abolition of tax benefits. The main problem faced by agricultural producers during the analyzed period was the increase in the amount of VAT liabilities, which affected the amount of their working capital. In the future, applying the experience of EU countries, it is advisable to introduce a reduction in the VAT rate for farmers.
Taxation of agricultural producers: current situation and prospects
Keywords: спеціальний режим оподаткування; спрощена система; special tax regime; simplified system