Особенности применения воздуха, пара и влажного пара в системах охлаждения газовых турбин - Капинос, Василий Максимович; Тарасов, Александр Иванович; Гуринов, А. А. (НТУ "ХПИ", 2007)
На основі розробленого зв'язаного методу розрахунку руху теплоносія в каналі і теплопередачі через оболонку лопатки виконаний аналіз ефективності її охолоджування при використовуванні охолоджувача повітря, водяної перегрітої пари та вологої пари. Показана висока ефективність вологопарового охолоджування, що дозволяє підвищити температуру газу приблизно на 200 ºС без якої-небудь переробки геометрії каналів системи охолоджування.

Gas turbine blade cooling efficiency was studied for the air, superheated water steamand moist water steam. It was performed solving the governing ordinary equations for the heat-transfer agentand solid shell of the blade. It was show the high efficiency of the moist water steam as a cooling agent that allows without any correction in cooling system to increase gas temperature approximately on 200 Celsius degrees.
Keywords: температурное состояние; влажнопаровое охлаждение; гидравличесое сопротивление; термонапряженные элементы; хладоагент; канал