Технологія семантичного перетворення інформаційних повідомлень у середовищі промислового Інтернету речей - Пироженко, Сергій Станіславович; Даценко, Сергій Сергійович (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2025)
Актуальність дослідження полягає у розробленні та впровадженні технології семантичного перетворення інформаційних повідомлень, яка підвищить ефективність обробки даних і сприятиме розвитку інтелектуальних систем управління промисловими процесами. Мета дослідження: розроблення технології семантичного перетворення інформаційних повідомлень у середовищі промислового Інтернету речей, яка забезпечує узгоджене представлення, інтерпретацію та обмін даними між гетерогенними пристроями і системами. Результати. У статті запропонована архітектура гетерогенного шлюзу промислового Інтернету речей. Доведена можливість реалізації технології семантичного шлюзу, який вирішує проблеми взаємодії різних прикладних технологій на рівні метаданих. У гетерогенному середовищі такий шлюз відповідає за перетворення протоколів промислового Інтернету речей. Проведений аналіз протоколів передачі даних, що використовуються в мережах ІІоТ з метою проведення семантичного перетворення.Висновок. Запропонований підхід дозволяє підвищити рівень інтероперабельності, зменшити інформаційні втрати під час трансляції повідомлень та створити основи для побудови інтелектуальних сервісів обробки даних у промислових кіберфізичних системах. The relevance of the research is the development and implementation of the technology of semantic transformation of information messages, which will increase the efficiency of data processing and promote the development of intelligent industrial process control systems. The purpose of the research: the development of the technology of semantic transformation of information messages in the industrial Internet of Things environment, which provides a consistent representation, interpretation and exchange of data between heterogeneous devices and systems. Results. The article proposes the architecture of a heterogeneous gateway for the industrial Internet of Things. The possibility of implementing the technology of a semantic gateway, which solves the problems of interaction of various applied technologies at the metadata level, is proven. In a heterogeneous environment, such a gateway is responsible for the transformation of industrial Internet of Things protocols. An analysis of data transmission protocols used in IIoT networks for the purpose of semantic transformation is carried out. Conclusion. The proposed approach allows to increase the level of interoperability, reduce information losses during message transmission, and create a basis for building intel ligent data processing services in industrial cyber-physical systems.
Technology of semantic transformation of information messages in the Industrial Internet of Things environment
Keywords: промисловий Інтернет речей; семантичне перетворення; гетерогенний шлюз; протокол ІІоТ; інтероперабельність; industrial Internet of Things; semantic transformation; heterogeneous gateway; IIoT protocol; interoperability