Results of marketing research on social aspects of the market for people with special labor needs - Paimash, Hanna (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2024)
The development of Ukraine as a legal, democratic, and socially oriented state is closely linked to the shaping and evolution of the modern labour market. To achieve this, it is necessary to establish clear and comprehensive mechanisms and systems for accessing this market. Special attention should be given to creating and utilizing additional employment opportunities for individuals with special needs. Currently, individuals with disabilities face significant obstacles to equal competition in the labour market, leading to violations of their right to work, and a lower employment rate compared to the general population. This can initiate a process of gradual exclusion from the sphere of employment, resulting in increased unemployment rates and deepening poverty. The study of international experience in providing employment support for individuals with limited work capabilities is relevant in this context. The focus is on identifying opportunities to apply this experience in Ukraine. Special attention should be given to adapting and implementing technologies, special training programs, and incentivising employers to create an inclusive environment and provide equal opportunities in the labour market. It covers the implementation of measures for workplace adaptation, financial support for employers, and the active involvement of educational institutions and the public in the process of forming suitable infrastructure for inclusive employment. The experience of foreign countries in the field of social protection and employment stimulation for individuals with limited capabilities can serve as a basis for developing and implementing effective national-level strategies that contribute to the inclusion of all segments of the population in Ukraine's active labour force.

Прагнення до формування та еволюції сучасного ринку праці відіграє ключову роль у подальшому розвитку України як правової, демократичної та соціально орієнтованої держави. Це включає в себе необхідність створення чітких і всеосяжних механізмів і систем доступу до цього ринку. Особлива увага приділяється системі створення та використання додаткових можливостей для працевлаштування осіб з особливими потребами. Нині відсоток зайнятих серед людей з інвалідністю значно нижчий, ніж серед загального населення. Практика показує, що через наявність особливих потреб в осіб з інвалідністю виникають серйозні перешкоди для рівної конкуренції на ринку праці, що своєю чергою призводить до порушення їхнього права на працю. Це породжує процес їхнього поступового виключення зі сфери трудової діяльності, збільшує рівень безробіття та поглиблює бідність. У зв'язку з цим стає актуальним вивчення зарубіжного досвіду з надання підтримки зайнятості осіб з обмеженими трудовими можливостями та виявлення можливостей застосування подібного досвіду в Україні. Необхідно приділити особливу увагу розробці, адаптації та впровадженню спеціальних програм для навчання осіб з інвалідністю, які враховують їхні потреби та забезпечують їхню компетентність у вибраних сферах. Це передбачає впровадження заходів з адаптації робочих місць, фінансову підтримку роботодавців, активне залучення освітніх установ і громадськості до процесу формування відповідної інфраструктури для інклюзивного працевлаштування. Крім того, важливо стимулювати роботодавців для створення різноманітних інклюзивних ініціатив для забезпечення рівних умов та можливостей для всіх працівників на ринку праці. Загальний успіх таких ініціатив буде визначатися не лише збільшенням кількості працівників з інвалідністю на ринку праці, але й покращенням їхнього становища, розвитком професійних навичок та забезпеченням їхнього повноцінного участі в економічному та соціальному житті країни. Також важливо звертати увагу на роль уряду в цьому процесі, забезпечуючи належну підтримку та розвиток політик, спрямованих на включення осіб з обмеженими можливостями в сучасне трудове середовище. Отже, шлях до інклюзивного ринку праці в Україні вимагає комплексного підходу, враховуючи як соціальні, так і економічні аспекти. Активне використання зарубіжного досвіду та впровадження ефективних стратегій дозволять країні крок за кроком досягти важливого прогресу в сфері трудової інклюзії та стати прикладом для інших країн.
Результати маркетингового дослідження соціальних аспектів ринку праці людей з особливими потребами
Keywords: market research; labor market; people with special needs; special labor needs; employment; social guarantees; маркетингове дослідження; ринок праці; люди з особливими потребами; особливі трудові потреби; працевлаштування; соціальні гарантії