Формування собівартості наукової продукції - Чернишенко, Олена Іванівна (Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, 2025)
У доповіді розглянуто економічну сутність формування собівартості наукової продукції, її специфіку та складові. Визначено особливості обліку витрат у сфері наукових досліджень і розробок, а також запропоновано напрями удосконалення методів калькулювання. Обґрунтовано необхідність запровадження нормативно-методичної бази, проектно-орієнтованого методу та міжнародних стандартів у сфері управління інтелектуальною власністю. Отримані результати мають практичне значення для оптимізації фінансово-економічної діяльності інноваційних підприємств і наукових установ.

The report considers the economic essence of the formation of the cost of scientific products, its specifics and components. The peculiarities of cost accounting in the field of research and development are determined, as well as the directions for improving the methods of calculation are proposed. The need to introduce a regulatory and methodological framework, a project-oriented method and international standards in the field of intellectual property management is substantiated. financial and economic activities of innovative enterprises and scientific institutions.
Keywords: собівартість; наукова продукція; інноваційна діяльність; витрати; проєктний підхід; управлінський облік; інтелектуальна власність; costs; scientific products; innovative activity; project approach; management accounting; intellectual property