Гетта, Оксана Сергіївна2021-08-162021-08-162021Гетта О. С. Підвищення екологічної безпеки стічних вод харчових виробництв озонуванням шляхом очищення (знезараження) / О. С. Гетта // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : Innovation researches in students’scientific work : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2021. – № 1. – С. 24-29.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/53885Розглядається сучасний метод знезараження бактерій стічних вод виробництва картопляних чіпсів озонуванням, для повторного використання стічних вод. У стічні води під час миття овочів, а також після – під час очищення, нарізки та підготовки до переробки, потрапляють соки овочів, які переробляються. Це призводить до підвищення БСК та ХСК стічної води, що потребую очищення. Якщо вода потрапляє в каналізацію, то показники ХСК та БСК повинні відповідати встановленим нормам до водовідведення. Інакше виникає ситуація, коли розкладання органічних речовин. Очищення від органічних домішок на міських спорудах здійснюється з використанням біологічних методів очищення, що практично неможливо використати на території діючого промислового підприємства. У статті розглянутий аналіз літературних даних та відомостей про метод озонування. Дослідження виконувались на модельних стічних водах, які містили завислі речовини, БПК (біологічне споживання кисню), ХСК (хімічне споживання кисню) та ЗМЧ (загальне мікробне число) в кількості, яка відповідала усередненому вмісту цих показників у реальних стічних водах на підприємствах після миття овочів. Для вторинного використання стічної води у виробництві необхідно не тільки її очистити від завислих часток до стану прозорої води, але й передбачити можливість розвитку небажаних мікробіологічних процесів внаслідок біологічного розкладання розчинних органічних речовин. Наслідки забруднення можуть бути дуже різноманітними для здоров'я людини Це обумовлює необхідність пошуку методів ефективного знезараження очищеної циркулюючої води. І як результат досліджень виявив що озонування потрібно застосовувати для знезараження бактерій.The modern method of disinfection of bacteria of sewage of production of potato chips by ozonation, for reuse of sewage is considered. Vegetable juices, which are processed, enter the wastewater during washing with vegetables, as well as after - during cleaning, cutting and preparation for processing. This increases the BOD and COD of the wastewater in need of treatment. If water enters the sewer, the indicators of COD and BOD must comply with the established norms in drainage. Otherwise there is a situation when the decomposition of organic matter. Cleaning from impurities on city constructions is carried out with use of biological methods of cleaning, it is practically impossible to use in the territory of the operating industrial enterprise. The analysis of literature data and information on the ozonation method is considered. The studies were performed on model wastewater containing suspended solids, BOD (biological oxygen demand), COD (chemical oxygen demand) and OMC (total microbial count) in quantities that corresponded to the average content of these indicators in real wastewater in enterprises after washing vegetables for secondary The use of wastewater in production must not only be treated from suspended particles to a state of clear water, but also to provide for the possibility of undesirable microbiological processes as a result of biological decomposition of soluble organic substances. The consequences of pollution can be very diverse for human health disinfection of purified circulating water. And as a result of research found ozonation should be used to disinfect bacteria.ukнегативний вплив на навколишнє природне середовищеозонгенератор озонуnegative impact on the environmentozoneozone generatoПідвищення екологічної безпеки стічних вод харчових виробництв озонуванням шляхом очищення (знезараження)Improving environmental safety by treating (disinfecting) wastewater from food production by ozonationArticledoi.org/10.20998/2220-4784.2021.01.04https://orcid.org/0000-0002-1762-6953