Спосіб визначення хімічного і фазового складу покриттів сплавами цинк-нікель - Майзеліс, Антоніна Олександрівна; Артеменко, Валентина Мефодіївна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2020)
Винахід належить до електроаналітичної хімії, зокрема до способів визначення складу тонких покриттів металами та сплавами. Спосіб визначення хімічного і фазового складу покриттів сплавами цинк-нікель з використанням анодних вольтамперограм, отриманих у лужному електроліті, що містить хлорид амонію і гліцин. Анодні вольтамперограми отримують з зупинками, які проводять в потенціостатичному режимі при значеннях потенціалу -1,0 В та -0,87 В відносно до хлорид-срібного електрода до досягнення величиною струму нульового значення, та збільшують швидкість розгортки потенціалу до першої зупинки у 2-6 рази. Технічним результатом винаходу є підвищення точності визначення хімічного і фазового складу покриття сплавом цинк-нікель.
Keywords: патент; винахід; електроаналітична хімія; лужний аміакатно-гліцинатний розчин; анодні вольтамперограми; лужний електроліт