Вступ до наноелектроніки - Под'ячий, Юрій Іванович; Під'ячий, Гліб Юрійович (My University, 2023)
В першому розділі вказівок дається короткий екскурс в історію електроніки, в якому показано її прогрес на шляху скайлінга – зменшення масштабів електронних приладів, і, як наслідок, зменшення маси і габаритів електронних пристроїв. У другому розділі показано, що метод скайлінга не придатний для нанометрових масштабів транзисторів і з'єднань. Це зумовлюється переходом обґрунтування їх роботи від класичної фізики до квантової. Наводиться вражаючий графік, що показує зростання кількості транзисторів в мікрочипі за останні 50 років – від 1 тисячі до 50 млрд. В наступних розділах поясняються принципи побудови сучасних електронних систем – мобільного стільникового зв'язку і цифрового телебачення. Як відомо, сьогодні їх неможливо створити без застосування нанометрових технологій. Основна увага приділяється європейськім стандартам цих систем. Рівень викладення матеріалу методичних вказівок відповідає рівню знань студентів, які прослухали і успішно освоїли стандартні курси загальної фізики, вищої математики і спеціального курсу напівпровідникової електроніки. Зміст методичних вказівок відповідає вимогам бакалаврату спеціальностей 105 – Прикладна фізика та наноматеріали, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка з навчальних дисципліни "Цифрова електроніка" і "Схемотехніка телекомунікаційних пристроїв".
Keywords: методичні вказівки; електронні прилади; польові транзистори; енергія; потенціали; електрони; стоячі хвилі; квантова фізика; рівняння Шредінгера