Прогнозування соціально-економічних процесів - Клебанова, Тамара Семенівна; Курзенев, В. А.; Наумов, В. М.; Гур'янова, Лідія Семенівна; Черняк, О. І.; Захарченко, П. В.; Сергієнко, Олена Андріанівна (Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця, 2015)
Розглянуто основні положення теорії прогнозування соціально-економічних процесів. Наведено загальну характеристику методів і моделей соціально-економічного прогнозування. Подано коротку характеристику організації використання програмних засобів у процесі вирішення завдань прогнозування. Розглянуто приклади вирішення окремих завдань із використанням пакета прикладних програм STATISTICA. Рекомендовано для студентів та аспірантів, які виконують дослідження, пов'язані із завданнями прогнозування, а також інших категорій читачів, які цікавляться питаннями прогнозування.

The textbook studies the basic statements of the theory of forecasting the socioeconomic processes. General characteristics of methods and models of socioeconomic forecasting is given. A brief description of the organization of the use of software tools for solving the problems of forecasting is provided. The examples of solving the tasks using the application software package STATISTICA are considered. Recommended for students and postgraduate students who perform researches related to the problem of forecasting and for other categories of readers who are interested in issues of forecasting.
Forecasting of Socioeconomic Processes
Keywords: соціально-економічні процеси; соціально-економічне прогнозування; якість прогнозів; часові ряди; адаптивні методи прогнозування; складові часового ряду; одновимірні процеси; методи експертних оцінок; нейронні мережі; середовище STATISTICA