Методичні вказівки до практичної роботи "Ранкова гігієнічна гімнастика" - Родигіна, Віта Петрівна; Блошенко, Олена Іванівна; Бабаджанян, Вікторія Володимирівна; Курій, Олена Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Методичні вказівки до проведення практичної роботи з навчальної дисципліни «Фізичне виховання» розроблено для забезпечення доступного та логічного структурованого викладу навчального матеріалу. Наявність затвердженого силабусу дисципліни забезпечує систематичність і відповідність навчальної теми вимогам освітньої програми. У матеріалах методичних вказівок до проведення практичної роботи міститься інформація, яка дозволяє систематизувати для викладачів та набути знання й практичні навички студентам університету з теми заняття «Ранкова гігієнічна гімнастика». При підготовці методичних вказівок використані навчально-методичні видання з оздоровчої гімнастики, фітнесу, основ здорового способу життя студентів. Методичні вказівки містять інформацію про фізіологічні зміни в організмі людини під час сну та при пробудженні, методичні основи організації по складанню комплексу вправ ранкової гігієнічної гімнастики, індивідуальний підхід та техніку безпеки при проведенні занять. Дані методичні вказівки призначені для самостійного вивчення теоретичної частини студентами неспортивних факультетів технічних закладів вищої освіти (ЗВО) 1 – 2 курсів усіх спеціальностей першого бакалаврського рівня вищої освіти, для складання комплексу вправ та виконання практичної роботи. Структура методичних вказівок включає вступ, основний зміст, структуру виконання практичної роботи, критерії оцінки та рекомендовані джерела інформації для додаткового вивчення. У додатках надано зразок титульного аркушу та зразок складання комплексу вправ ранкової гігієнічної гімнастики.
Keywords: методичні вказівки; фізичне виховання; спорт; дихальні вправи; потягуючі вправи; вправи у ходьбі