Утилізація відпрацьованого пластичного мастила при виробництві будівельних матеріалів - Григоров, Андрій Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Запропоновано утилізувати відпрацьовані пластичні мастила, які відносяться до шкідливих промислових відходів при виробництві полімервмісних будівельних матеріалів широкого спектру застосування: тротуарна плитка, системи водовідведення, кришки та колодці для прокладення підземних комунікацій тощо. Наведена схема виробництва передбачає використання відпрацьованих пластичних мастил у якості адгезійної добавки для підвищення зчеплення між часточками мінерального наповнювача та, як наслідок, поліпшення міцності отриманих матеріалів. У лабораторних умовах при температурі 260 °С і тиску 15 МПа було отримано матеріал, який складався зі: 30 % мас. відходів, представлених поліетилентерефталатом (ПЕТФ), 63 % мас. піску, 5 % мас. відпрацьованого пластичного мастила та 2 % мас. барвника. У порівнянні з важким бетоном класу В35 отриманий матеріалмаєпідвищені експлуатаційні властивості: більшу морозостійкість і міцність при стисканні, низьке водопоглинення, меншу масу.

It is proposed to dispose the used plastics greases, which are hazardous industrial wastesin the production of polymer-containing building materials, of a wide range of applications: pavement tile, drainage systems, lids and pads for laying underground communic ations, etc. The scheme of productioninvolves the usingof waste plastic greasesas an adhesive additive to increase the adhesion between the particles of mineral fillerand, as a consequence, improve the strength of the obtained materials. In l aboratory conditions at a temperature of 260 °C and a pressure of 15 MPa, a material consisting of: 30% wt. waste represented by polyethyleneterephthalate (pet), 63 % wt. sand, 5 % wt. waste plastic grease and 2 % wt. dye.was obtained. In comparing withthe heavy concrete of class b35, the material obtained has high operational properties: greater frost resistance and compressive strength, low water absorption, less weight.
Disposal of waste grease in the manufacture of building materials
Keywords: полімерні відходи; змішування компонентів; формування під тиском; polymeric waste; mixing of components; molding under pressure