Етномовний склад населення Харківської області: за матеріалами Всеукраїнського перепису населення 2001 року - Скляр, Володимир Миколайович (ФОП Панов А. М., 2019)
На основі аналізу статистичних матеріалів Всеукраїнського перепису населення 2001 року розкрито етнічний склад та мовну структуру населення Харківської області. Визначено особливості територіального та поселенського розміщення українців і представників етнічних меншин у Харківщині у цілому, в урбаністичному середовищі та сільській місцевості області, місті Харкові, 6-ти містах обласного підпорядкування та 27-ми районах. Монографія розрахована на викладачів та науковців: етнологів, істориків,краєзнавців, мовознавців, а також на всіх, хто цікавиться вивченням етномовних процесів.

On the basis of the analysis of statistical materials of the All-Ukrainian Population Census of 2001, the ethnic and language structure of the population of the Kharkiv region were revealed. The features of territorial and settlement placement of Ukrainians and representatives of ethnic minorities in Kharkiv region in a whole, urban and rural territory of the region, Kharkiv city, 6 cities of region subordination and 27 districts are determined. The monograph is intended for teachers and scholars: ethnologists, historians, linguists, as well as for anyone interested in studying of ethno-linguistic processes.
Ethno-language structure of the Kharkiv region population: based on the materials of the All-Ukrainian Population Census of 2001
Keywords: монографія; етнічні меншини; україномовне населення; російськомовне населення; вірмени; азербайджанці; грузини; поляки; молдовани; monograph; Russian-speaking population; ethno-language structure; ethnic minorities; Ukrainian-speaking population