Можливості стандартних програмних засобів з урахування жорсткісних властивостей опор при розрахунках динаміки роторів турбомашин - Мартиненко, Геннадій Юрійович; Марусенко, Олексій Миколайович (Вінницький національний аграрний університет, 2017)
Проведено аналіз можливостей стандартних програмних засобів для урахування пружних властивостей опор при розрахунку динамічних характеристик роторів турбомашин. За допомогою спеціалізованих стандартних засобів побудовано об’ємну та балково-масову моделі ротора турбокомпресора на жорстких та пружних опорах. З використанням розроблених моделей проведено дослідження частот власних коливань та критичних швидкостей обертання ротора з урахуванням типу опор. Проаналізовано доцільність використання різних типів моделей і відповідних стандартних програмних засобів для отримання потрібних результатів розрахунку динамічної поведінки роторів.

Analysis of the capabilities of standard software for calculating the elastic properties of supports in the calculation of the dynamic characteristics of rotors of turbomachines is carried out. The volumetric and beam-mass model of the rotor of the turbocharger on rigid and elastic supports using specialized standard means are constructed. The study of the frequencies of natural vibrations and critical rotational speeds of the rotor was carried out using the developed models, taking into account the type of supports. The expediency of using different types of models and corresponding standard software for calculating the dynamic behavior of rotors for obtaining the desired results were shown.
Possibilities of standard software to account rigidity properties at the calculation of the dynamics of turbomashin rotors
Keywords: пружні опори; жорсткі опори; критична швидкість обертання; об’ємна модель; балково-масова модель; rotor dynamics; elastic supports; rigid supports; critical rotational speeds; volumetric model; beam-mass model