Соціально-економічні орієнтири розвитку сільських територій України: аналіз вливу євроінтеграційних процесів - Демченко, Олександр Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена аналізу політики Європейського Союзу щодо її впливу на соціально-економічні орієнтири розвитку сільських територій України. Здійснено ретроспективний аналіз Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом з позиції її ключового впливу на процес формування нових інституційних умов функціонування і розвитку українського сільського господарства й сільських територій. Окреслено особливості Глави 17 "Сільське господарство та розвиток сільських територій" Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Визначено структура Генерального директорату Європейської комісії з питань розвитку сільського господарства та сільських територій. Обґрунтовано, що якісно новий рівень співпраці України та Європейського Союзу означає не лише необхідність адаптації українського законодавства до нормативно-правового поля Європейського Союзу, але й, насамперед, переймання досвіду розробки й реалізації відповідних програм. У тому числі у частині сприяння розвитку сільських територій. Доведено, що розвиток сільських територій є одним з основних напрямів Спільної аграрної політики Європейського Союзу.

The article is devoted to the analysis of the policy of the European Union regarding its impact on the socio-economic orientations of the development of rural areas of Ukraine. A retrospective analysis of the Association Agreement between Ukraine and the European Union was carried out from its crucial influence on forming new institutional conditions for the functioning and development of Ukrainian agriculture and rural areas. Features of Chapter 17, "Agriculture and Development of Rural Areas" of the Association Agreement between Ukraine and the European Union, are outlined. The structure of the General Directorate of the European Commission for the Development of Agriculture and Rural Territories has been determined. It is substantiated that a qualitatively new level of cooperation between Ukraine and the European Union means not only the need to adapt Ukrainian legislation to the regulatory and legal field of the European Union but also, first of all, to learn from the experience of developing and implementing relevant programs, including in terms of promoting the development of rural areas. It has been proven that the development of rural areas is one of the main directions of the Common Agrarian Policy of the European Union.
Socio-economic guidelines for the development of rural areas of Ukraine: analysis of the influence of european integration processes
Keywords: соціально-економічний розвиток; сільські території України; політика Європейського Союзу; євроінтеграція; людський капітал; rural area; socio-economic development; European Commission; agricultural policy; human capital