Підвищення ефективності діяльності підприємства - Майстро, Руслана Григорівна; Несмашна, Аліна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У даній статті досліджено сучасні підходи до підвищення ефективності функціонування підприємств у контексті ринкових умов, із використанням підприємства «Дніпропромсінтез» як практичного прикладу. Проведений аналіз фінансових коефіцієнтів за період 2022 2024 років засвідчив позитивну динаміку покращення фінансової стійкості компанії Розкрито значення системного підходу до аналізу ефективності, який враховує взаємодію фінансових, виробничих, маркетингових та управлінських аспектів. Виокремлено ключові фактори, що визначають результативність діяльності підприємств, серед яких рівень використання ресурсів, ступінь інноваційності технологій, раціональність організаційної структури управління та якість стратегічного планування.. Виявлено ключові чинники, що визначають рівень ефективності її діяльності, та запропоновано стратегічні напрями для вдосконалення управлінської системи. Особливий акцент зроблено на методи підвищення ефективності, які включають оптимізацію витрат, впровадження сучасних систем управління якістю, автоматизацію бізнес-процесів, цифрову трансформацію виробничих і управлінських функцій, а також удосконалення кадрової політики. Висвітлено значення інноваційних технологій і цифрових інструментів у формуванні конкурентних переваг підприємства та забезпеченні зростання його прибутковості. Практична цінність роботи полягає у створенні рекомендацій щодо вдосконалення системи управління, скорочення витрат, підвищення продуктивності праці та забезпечення стійкого розвитку підприємства в довгостроковій перспективі. Особливу увагу приділено аргументації необхідності впровадження інноваційного розвитку, цифрових технологій, раціоналізації витрат та посилення кадрового потенціалу як фундаментальних елементів забезпечення довгострокової стабільності підприємства.

This article examines modern approaches to improving the efficiency of enterprises in the context of market conditions, using the Dnipropromsintez enterprise as a practical example. The analysis of financial ratios for the period 2022–2024 showed positive dynamics in improving the financial stability of the company. The importance of a systemic approach to efficiency analysis, which takes into account the interaction of financial, production, marketing and management aspects, is revealed. Key factors that determine the effectiveness of enterprises are identified, including the level of resource use, the degree of innovation of technologies, the rationality of the organizational structure of management and the quality of strategic planning. Key factors that determine the level of efficiency of its activities are identified, and strategic directions for improving the management system are proposed. Particular emphasis is placed on methods for increasing efficiency, which include cost optimization, the implementation of modern quality management systems, business process automation, digital transformation of production and management functions, as well as improving personnel policy. The importance of innovative technologies and digital tools in forming competitive advantages of the enterprise and ensuring growth of its profitability is highlighted. The practical value of the work lies in creating recommendations for improving the management system, reducing costs, increasing labor productivity and ensuring sustainable development of the enterprise in the long term. Particular attention is paid to the argumentation of the need to introduce innovative development, digital technologies, rationalizing costs and strengthening human resources as fundamental elements of ensuring long-term stability of the enterprise.
Improving the effectiveness of business activities
Keywords: ефективність діяльності; підприємства; фінансова стійкість; рентабельність; управління; інновації; operational efficiency; enterprise; financial strength; profitability; management; innovation