Фіскальний потенціал місцевих бюджетів у контексті бюджетної децентралізації в Україні - Мітченко, Костянтин (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто фіскальний потенціал місцевих бюджетів у контексті бюджетної децентралізації в Україні. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку місцевих фінансів, основні джерела доходів та витрат місцевих бюджетів. Особливу увагу приділено інструментам підвищення фіскального потенціалу, таким як оптимізація податкової бази, підвищення ефективності адміністрування податків, залучення інвестицій та міжмуніципальне співробітництво. Визначено основні виклики та перспективи розвитку фіскального потенціалу в умовах децентралізації, зокрема, нерівномірність економічного розвитку регіонів, залежність від державних трансфертів і необхідність підвищення прозорості використання бюджетних коштів.Виявлено, що структура доходів місцевих бюджетів значно змінилася внаслідок децентралізації. Спостерігається збільшення частки власних доходів, зокрема податкових надходжень, що позитивно впливає на фінансову автономію місцевих громад.Проведений аналіз показав, що основні витрати місцевих бюджетів спрямовані на фінансування освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та житлово-комунального господарства. The articleexamines the fiscal potential of local budgets in the context of fiscal decentralization in Ukraine. The current state and trends in the development of local finances, the main sources of revenues and expenditures of local budgets are analyzed. Particularattention is paid to the tools for increasing fiscal potential, such as optimization of the tax base, increasing the efficiency of tax administration, attracting investment and intermunicipal cooperation. The main challenges and prospects for the development of fiscal potential in the context of decentralization are identified, in particular, the uneven economic development of regions, dependence on state transfers and the need to increase the transparency of budget funds. It is found that the structure oflocal budget revenues has changed significantly as a result of decentralization. There is an increase in the share of own revenues, in particular tax revenues, which has a positive impact on the financial autonomy of local communities. The analysis has shown that the main expenditures of local budgets are aimed at financing education, health care, social protection, and housing and communalservices.
Fiscal potential of local budgets in the context of budget decent realization in Ukraine
Keywords: фіскальний потенціал; місцеві бюджети; бюджетна децентралізація; фінансова автономія; податкові надходження; міжмуніципальне співробітництво; економічний розвиток; місцеві податки; державні трансферти; фінансове управління