Утилізація коксового дрібняку і шламу брикетуванням із зв'язуючою речовиною - Сагалай, Дарина Володимирівна; Мірошниченко, Денис Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглянуто технології та схеми проектних рішень щодо кваліфікованої утилізації дрібних відходів коксової продукції та перетворення їх на високоліквідну товарну продукцію.Проведено огляд сучасних способів «холодного» брикетування на водорозчинних зв’язуючих – лігносульфонаті, рідкому склі, карбамідоформальдегідній смолі та ін. Запропоновано принципову технологічну схему одержання класу 5–10 мм з коксового дрібняку та коксобрикетів для феросплавних та доменних печей. Сформовано основні технологічні вимоги до якості вуглецевих відновників.
Keywords: високоліквідна товарна продукція; відходи; шихта; лігносульфонат; коксобрикет; термообробка; вуглецеві відновники; корисні копалини; природозахисні заходи; коксохімічне виробництво