Тепловий стан елементів енергетичного обладнання - Тарасов, Олександр Іванович; Михайлова, Ірина Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Після ознайомлення з курсом лекції ТМО логічним є курс, який продовжує практичне використання отриманих знань і відкриває нові можливості аналізу температурних полів за допомогою стандартних комп'ютерних програм теорії поля параметрів в суцільних середовищах. Це може бути поле температур, поля напружень, переміщень, тисків і т.п. Визначимо приклади технічних об'єктів, тепловий стан яких визначає їх надійну і безаварійну роботу. Це, перш за все різні теплові машини, в яких відбувається перетворення теплової енергії в механічну енергію. До них відносяться парові і газові турбіни, двигуни внутрішнього згоряння. В електричних пристроях і машинах також виділяється теплота, яку слід відводити, щоб забезпечити прийнятний температурний режим. Це електрогенератори, трансформатори, процесори комп'ютерів, мікросхеми і тощо. Виділяється теплота при терті однієї деталі о другу, що також може привести до аварії і тому потрібно визначати температуру різця в токарному верстаті, температуру колодок в гальмах автомобілів і тощо. Різні печі, камери згоряння також знаходяться в дуже суворих температурних умовах, і достовірне знання їх стану визначає їх життєвий цикл.
Keywords: конспект лекцій; аналітична теорія теплопровідності; конвективна тепловіддача; теплофізика; побудова сітки кінцевих елементів; граничні умови теплообміну; лопатки газової турбіни