Текст лекцій з курсу "Кроскультурний менеджмент та етика бізнесу" - Сичова, Олена Євгенівна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Існуюче різноманіття національних ділових культур зумовлює необхідність дослідження і врахування особливостей управління в різних регіонах і країнах. Ці особливості, в свою чергу, залежать від історичних, релігійних, кліматичних і тому подібних факторів, розвиваються під впливом конкретного соціального середовища даної країни або регіону. Знання цих систем цінностей, розуміння кроскультурних особливостей комунікативної поведінки людей у різних країнах значно підвищують ефективність управління, допомагають знайти спільну мову в ході переговорів, вирішити вже виниклі проблемні ситуації та уникнути нових конфліктів. Метою вивчення навчальної дисципліни «Кроскультурний менеджмент та етика бізнесу» є формуваня комплексного уявлення щодо можливостей кроскультурного менеджменту та етики бізнесу, як інструментів ефективного управління розвитком готельно-ресторанного бізнесу; ознайомлення з ключовими проблемами кроскультурного менеджменту; підвищення культури психологічного мислення і рівня підготовки магістрів до майбутньої професійної діяльності; формування у майбутніх фахівців системи фундаментальних знань щодо принципів та норм бізнес-етики при веденні готельно-ресторанного бізнесу. Предметом вивчення навчальної дисципліни є: концепції культури та впливу, який можуть мати культурні відмінності на комунікацію; теорії культури та комунікації, культурні системи та сфери, запропоновані провідними науковцями з кроскультурної комунікації; комунікативні стратегії, що сприяють розвитку ділових відносин з урахуванням сучасних етичних норм ведення готельно ресторанного бізнес.
Keywords: текст лекцій; кроскультурна адаптація в бізнесі; економічна діяльність; фінанси; міжкультурне ділове спілкування; готельно-ресторанний бізнес; управління