Problems of accounting and valuation of fixed assets during martial law in Ukraine - Havrys, Mykola O.; Havrys, Oleksandr M.; Tkachenko, M. O. (ВНЗ "Національна академія управління", 2024)
During martial law in Ukraine, accounting for fixed assets faces significant challenges due to the ongoing war. Key issues include the destruction or damage ofassets, making it difficult to assess their value and determine impairment losses. Businesses often face disruptions in operations, leading to challenges in tracking asset usage, depreciation, and maintenance. The conflict complicates asset verification, as physical inspections may be impossible due to restricted access or destroyed records. Impairment ofassets is a major concern, as companies must evaluate the reduced value or functionality ofassets, often without access to reliable data. Additionally, relocation ofassets to safer regions complicates tracking and valuation, while regulatory uncertainty around tax and depreciation rules adds further complexity. Businesses also face inflation and currency devaluation, making asset valuation even more challenging. Legalissues, such as assetseizure or expropriation, presentfurther complications, particularly in determining ownership and potential compensation. The lack of clear guidelines on accounting for war-damagedassets, combinedwith the displacement ofaccounting personnel, exacerbates these problems. Overall, businesses must adapt their accounting practices to navigate the unpredictable environment while maintaining compliance and transparency.

Під час воєнного стану в Україні облік основних засобів стикається із значними проблемами через триваючий конфлікт. Основні проблеми включають знищення або пошкодження активів, що ускладнює оцінку їх вартості та визначення збитків від знецінення. Компанії часто стикаються зі збоями в роботі, що призводить до проблем із відстеженням використання активів, амортизації та технічного обслуговування. Конфлікт ускладнює перевірку активів, оскільки фізичні перевірки можуть бути неможливими через обмежений доступ або знищені записи. Знецінення активів викликає серйозне занепокоєння, оскільки компанії повинні оцінити зниження вартості або функціональності активів, часто не маючи доступу до надійних даних. Крім того, переміщення активів у безпечніші регіони ускладнює відстеження та оцінку, а нормативна невизначеність щодо правил оподаткування та амортизації додає ще більшої складності. Підприємства також стикаються з інфляцією та девальвацією валюти, що робить оцінку активів ще більш складною. Юридичні проблеми, такі як конфіскація активів або експропріація, створюють додаткові ускладнення, зокрема у визначенні права власності та потенційноїкомпенсації. Відсутність чітких інструкцій щодо обліку майна, пошкодженого війною, у поєднанні з переміщенням бухгалтерського персоналу загострює ці проблеми. Загалом компанії повинні адаптувати свою бухгалтерську практику, щоб орієнтуватися в непередбачуваному середовищі, зберігаючи відповідність і прозорість.
Проблеми обліку та оцінювання основних засобів під час дії воєнного стану в Україні
Keywords: accounting of fixed assets; valuation of fixed assets; martial law; damage of assets; destruction ofassets; problems ofaccounting and valuation offixed assets; облік основних засобів; оцінка основних засобів; воєнний стан; пошкодження активів; знищення активів; проблеми обліку та оцінки основних засобів