Науково-методичні підходи до формування ціни наукової продукції - Климентова, Марія Віталіївна (Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, 2025)
У доповіді досліджено підходи до формування ціни наукової продукції, що має специфічні характеристики у порівнянні з іншими видами товарів та послуг. Розглянуто фактори, які впливають на визначення вартості результатів науково-дослідної діяльності, зокрема інноваційність, унікальність, ступінь новизни та рівень науково-технічного ризику. Проаналізовано економічні, ринкові та ціннісні підходи до ціноутворення у сфері науки. Запропоновано узагальнену систему критеріїв, що забезпечує обґрунтованість визначення ціни наукової продукції. Зроблено висновок про необхідність комплексного використання різних методів ціноутворення з урахуванням стратегічних інтересів держави, бізнесу та наукових установ

The report investigates approaches to the formation of the price of scientific products that have specific characteristics in comparison with other types of goods and services. Factors that affect the determination of the cost of research results, in particular, innovation, uniqueness, degree of novelty and level of scientific and technical risk, are considered. Economic, market and value approaches to pricing in the field of science are analyzed. validity of determining the price of scientific products. It is concluded that it is necessary to use various pricing methods in a comprehensive manner, taking into account the strategic interests of the state, business and scientific institutions.
Keywords: наукова продукція; ціноутворення; вартість знань; інноваційний продукт; науково-технічний прогрес; scientific products; pricing; cost of knowledge; innovative product; scientific and technological progress