Уменьшение размеров кристаллического зерна слитков в вакуумно-дуговых печах с импульсным воздействием - Буравилов, И. В.; Винников, Д. В.; Юферов, В. Б.; Борц, Б. В.; Ванжа, А. Ф.; Пономарев, А. Н.; Озеров, А. Н.; Муфель, Е. В.; Писарев, Г. В. (НТУ "ХПИ", 2009)
Створена установка вакуумно-дугової плавки з акустичним впливом на розплав. Проведені акустичні виміри під час роботи допоміжного обладнання, та пневмовібратора. Оцінені основні параметри системи, та запропонована модель поведінки рідкої фази під час впливу. Розмір кристалічного зерна, отриманий під час акустичного впливу зменшився в 2-3 рази.

The vacuum-arc melting plant with acoustic influence on melted metal has been created. The acoustic measurements during additional equipment and pneumovibrator operation has been done. The basic system parameters have been evaluated. The model of liquid phase behavior during action is proposed. The crystalline grain dimension obtained during acousticinfluence was reduced by 2 to 3 times.
Keywords: кристаллизация; химический состав; однородная структура; вакуумно-дуговая плавка