Інформаційно-методичне забезпечення комплексної оцінки екологічності системних об'єктів - Козуля, Тетяна Володимирівна; Шаронова, Наталія Валеріївна; Ємельянова, Дар'я Ігорівна; Козуля, Марія Михайлівна (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ", 2014)
Надано теоретичні засади обґрунтування методології комплексної оцінки екологічності на основі MIPS-аналізу та імовірнісно-ентропійного ризик-аналізу для розв'язання задач екологічної безпеки територіально-об'єктових систем та ідентифікації факторів, які відповідають за ступінь прояву хвороби й рівень стану здоров'я людини. Дослідження підходів з встановлення взаємозв'язку між рівнем екологічності навколишнього середовища і станом здоров'я людини визначили за необхідне прийняття універсальної характеристики екологічної якості різнорідних систем у вигляді ентропійної оцінки відповідності їх вимогам безпеки або рівноважного стану. Перевагою запропонованою методики екологічної оцінки складних об'єктів (природно-техногенних комплексів) є можливість однозначної характеристики складових і системи в цілому, надання цілісного програмного комплексу подання кінцевого результату.

The paper provides a theoretical justification of methodology for assessing the environmental performance based on MIPS-analysis and probabilistic-entropy risk analysis for solving the problems of ecological safety of territorially-site-systems, and identify factors that are responsible for the degree of manifestation of the disease and the state of human health. Research approaches to determine the relationship between the level of sustainability of the environment and human health have established the need for a universal characteristic of the heterogeneous systems' ecological quality in the form of the entropy assessment of compliance with their security requirements, or the equilibrium state. The advantages of the proposed method of environmental assessment of complex objects (natural and man-made systems) is a unique opportunity to characteristics of the components and the system as a whole, providing a comprehensive software system that produces the final result.
Information and methodological support of a complex estimation of ecological friendliness for system objects
Keywords: математичний опис; інформаційно-управляюча база; моделювання; MIPS-аналіз