Надійність електрогенерації АЕС України в умовах екстримальних зовнішніх впливів природного характеру - Підгаєцький, Тарас Васильович; Білан, Тетяна Романівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена аналізу надійності електрогенерації атомних електростанцій України в умовах екстремальних зовнішніх природних впливів, зокрема сейсмічних подій. Розглянуто актуальну проблему нормативного та технічного забезпечення підтвердження стійкості обладнання другої категорії сейсмостійкості та виявлено прогалини у вимогах щодо державного нормування. Також розглянуто проблему потенційних тривалих простоїв енергоблоків АЕС унаслідок пошкодження обладнання з великими масово-габаритними показниками, що призводить до значного недовироблення електроенергії та створює ризики для енергетичної безпеки держави. Запропоновано підхід до ідентифікації найбільш вразливого обладнання, оцінки його сейсмостійкості та впровадження компенсуючих заходів для підвищення загальної стійкості електрогенерації.

The article is devoted to the analysis of the reliability of electricity generation at Ukrainian nuclear power plants under extreme external natural hazards, particularly seismic events. It addresses the urgent issue of regulatory and technical provisions for confirming the seismic resistance of equipment belonging to the second seismic category and identifies gaps in the requirements for state oversight. The study also examines the problem of potential long-term reactor unit outages caused by damage to equipment with large mass-dimensional parameters, which leads to significant underproduction of electricity and poses risks to the country’s energy security. An approach is proposed for identifying the most vulnerable equipment, assessing its seismic resistance, and implementing compensatory measures to enhance the overall resilience of electricity generation.
Reliability of electricity generation at Ukrainian NPPS under conditions of extreme natural external hazards
Keywords: надійність електрогенерації; атомна електростанція; сейсмостійкість; енергетична безпека; екстремальні зовнішні впливи; reliability of electricity generation; nuclear power plant; seismic resistance; energy security; extreme external hazards