Зміни нормальних навантажень на колеса автомобіля при руху на косогорі - Сергієнко, Антон Миколайович; Калінін, Павло Миколайович; Павлова, Наталія Миколаївна; Назаров, Олександр Іванович; Сергієнко, Микола Єгорович; Дунаєвський, Валентин Олександрович; Тітаренко, Оксана Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуті питання наближеної оцінки перерозподілу нормальних реакцій на колеса автомобіля у різних умовах його експлуатації. Визначено вплив зміни положення центру на мас (горизонтальної та вертикальної координати центра мас автомобіля) на розподіл нормальних реакцій на колеса при різних варіантах руху: автомобіль рухається на похилій поверхні, косогорі, у режимі повороту або на віражі. Побудована з використанням положень теорії подоби математична модель дозволяє оцінювати розподіл навантажень на колеса у безрозмірному вигляді, що дає можливості поширювати отримані чисельні результати на широкий клас колісних машин. Показано, що статичну стійкість положення автомобіля треба оцінювати системно з урахуванням як поздовжнього і поперечного кутового положення автомобіля так і положення центра мас автомобіля. Отримані результати можуть бути використані при побудові системи індивідуального приводу коліс автомобіля з метою покращення його стійкості та ефективної роботи у різних умовах експлуатації (без юзу та буксування).

In the article, issues of approximate evaluation of the redistribution of normal reactions on vehicle wheels under various operating conditions are considered. The influence of changes in the position of the center of mass (horizontal and vertical coordinates of the vehicle’s center of mass) on the distribution of normal reactions on the wheels is determined for different motion scenarios: driving on an inclined surface, on a side slope, in turning mode, or on a curve. A mathematical model constructed using the principles of similarity theory makes it possible to evaluate the distribution of wheel loads in a dimensionless form, which allows the obtained numerical results to be extended to a wide class of wheeled vehicles. It is shown that the static stability of the vehicle’s position should be assessed systematically, taking into account both the longitudinal and transverse angular position of the vehicle as well as the location of its center of mass. The obtained results can be applied in the development of individual wheel drive systems to improve vehicle stability and ensure efficient operation under various operating conditions (without skidding or slipping).
Changes in normal loads on vehicle wheels when driving on aslope
Keywords: автомобілі; колеса; рух; косогір; удосконалення; метод; нормальне навантаження; розподіл; оцінка; подоба; положення; експлуатація; віражі; automobile; wheel; motion; slope; improvement; method; normal load; distribution; evaluation; similarity; position; operation; curve