Фінансове забезпечення розвитку територіальних громад у контексті адміністративно-територіальної реформи - Назарова, Тетяна Юріївна; Багатченко, Олександр (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті досліджено новації чинного законодавства щодо формування бюджетів територіальних громад у контексті фінансової децентралізації. Розглянуто проблематику системи управління фінансовими ресурсами органів місцевого самоврядування. Окреслено питання фінансового забезпечення розвитку територіальних громад крізь призму реалізації адміністративно-територіальної реформи. Визначено основні перешкоди для досягнення ефективності фінансового забезпечення розвитку територіальних громад. Обґрунтовано необхідність досягнення фінансової спроможності територіальних громад, що забезпечить перенесення основної ваги управлінського процесу на місцевий рівень. Виявлено, що функціонування та розвиток місцевих територіальних громад не можливі без чіткої та дієвої системи забезпечення цих економічних одиниць достатніми фінансовими ресурсами.Систематизовано ключові елементи системифінансового забезпечення місцевого самоврядування: суб’єкти, об’єкти, інструменти, джерела фінансування. Висвітлено основні функції та завдання системи фінансового забезпечення місцевого самоврядування. З’ясовано, що оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, є одним з головних фіскальних важелів, який зумовлює вплив на забезпечення успішного функціонування економіки нашої країни. Сконцентровано увагу на основних причинах зміни частки надходжень цього податку до бюджетів різного рівня. Проаналізовано вплив реформи бюджетної децентралізації на роль та місце ПДФО у структурі податкових надходжень місцевих бюджетів. Розглянуто питання щодо доцільності застосування механізму розщеплення ПДФО у час нових викликів держави між рівнями бюджетної системи України. Зроблено висновок про те, що прийняті наразі зміни податкового та бюджетного законодавства не вирішують проблем фінансової децентралізації регіонів, адже органи місцевої влади залишаються не спроможними впливати на споживання природних ресурсів у регіоні та перерозподіл доходів у громаді шляхом справляння податків, що негативно позначається на реалізації наданих таким органам повноважень по забезпеченню населення якісними повноцінними суспільними благами.

The article examines the innovations of the current legislation on the formation of budgets of territorial communities in the context of financial decentralization. The problems of the system of management of financial resources of local self-government bodies are considered. The issues of financial support for the development of territorial communities through the prism of administrative and territorial reform are outlined. The main obstacles to achieving the effectiveness of financial support for the development of territorial communities are identified. The necessity of achieving the financial capacity of territorial communities is substantiated, which will ensure the transfer of the main weight of the management process to the local level. It is found that the functioning and development of local territorial communities is not possible without a clear and effective system of providing these economic units with sufficient financial resources. The key elements of the system of financial support of local self-government are systematized: subjects, objects, instruments, sources of financing. The main functions and tasks of the system of financial support of local selfgovernment are highlighted. It is found that the taxation of income received by individuals is one of the main fiscal levers that determines the impact on the successful functioning of our country's economy. Attention is focused on the main reasons for changes in the share of this tax revenues in budgets of different levels. The author analyzes the impact of the budget decentralization reform on the role and place of personal income tax in the structure of tax revenues of local budgets. The author considers the expediency of applying the mechanism of PIT split between the levels of the budget system of Ukraine in the context of new challenges of the state. It is concluded that the currently adopted changes to tax and budget legislation do not solve the problems of financial decentralization of the regions, since local authorities remain unable to influence the consumption of natural resources in the region and redistribution of income in the community through taxation, which negatively affects the exercise of the powers granted to such authorities to provide the population with high-quality, full-fledged public goods.
Financial support for the development of territorial communities in the context of administrative and territorial reform
Keywords: економіка; децентралізація; фінансова самостійність; місцеве самоврядування; бюджетне вирівнювання; financial resources; financial independence; budget equalization; decentralization